mate selection

semester lalu, ada mata kuliah bernama Psikologi Keluarga. apa itu isinya? ya segala macem tentang keluarga. mulai dari mate selection alias cari jodoh sampai semua konflik dalam keluarga. tadi pagi pas beres2 kamar gue menemukan kertas latihan mate selection waktu itu. isinya adalah daftar2 yang harus dikasih poin 1 untuk hal2 yang HARUS ada, 2 untuk PENTING tapi bisa dinegosiasi, 3 untuk BOLEHLAH, dan X buat OGAH AMIT2. boleh nambahin karakteristik sendiri. so, i’m going to share mine, here. enjoy..🙂

ini yang poinnya 1. jadi harus ada.

  1. shows concern and compassion for others
  2. does not use addictive substances such as alcohol or tobacco
  3. does not use drugs
  4. shows affection appropriately
  5. is thoughtful
  6. has same religious beliefs
  7. is responsible for his/her own actions
  8. is good with children
  9. takes care of self, has good grooming practices
  10. is easy to talk to, listens to me, is good at communicating
  11. is in good physical health
  12. is in good mental health
  13. is considerate
  14. deals well with conflict and/or disappointment
  15. is forgiving
  16. is intelligent
  17. has experience working, can hold down a job
  18. my parents approve of him
  19. wants children
  20. makes me feel good about myself when we are together
  21. owns or is buying a car or house *ini menjadi penting ketika akan menikah. at least gue gak disuruh tinggal di rumah kardus di kolong jembatan. ngontrak gapapa deh, yang penting ada. haha*
  22. sabar
  23. seksi
  24. mau dimanjain
  25. gak suka bentak2
  26. tidak ganjen apalagi playboy. huh. ke laut aje lo.

(yang warna ijo itu gue yang nambahin sendiri)

nah ini yang poinnya 2.

  1. is friendly and popular with others
  2. respects authority
  3. his parents have a happy marriage
  4. is considered by most to be physically attractive
  5. uses clean language
  6. is dependable
  7. has a good relationship with his parents
  8. has a sense of humor
  9. has an appropriate amount of schooling
  10. is tidy
  11. the people i respect most think highly of him
  12. desires a normal family life
  13. belongs to my race
  14. has a reasonable amount of self-confidence and self-esteem
  15. bisa masak
  16. suka berpetualang, terutama, suka pantai juga

ini yang dapet poin 3 buat gue..

  1. is not childish
  2. is not moody
  3. has interests similar with mine

ada 1 yang gue kasih X.

  1. doesn’t intend to have children

so, itulah kira2 kriterianya, based on mate selection checklist. tapi karena gue anaknya mah fleksibel aja asal nyambung dan chemistry-nya cocok ya.. wallahu allam. hehe..

have a good day, everyone!😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s